Resim dersleri çocuklarda merakı ortaya çıkarır. Meraklı bir ruha sahip Çocuklar, resim dersleriyle birlikte bazı şeyleri sorgulamaya öğrenir. Çizilen bir eskizden sonra, çocuk ulaştığı sonucu beğenmezse, onu siler ve tekrar çizer. Dolayısıyla “deneme yanılma” yöntemini resim dersleri aracılığı ile öğrenir ve bu tekniği hayatın farklı alanlarında kullanır. Tüm insanlık tarihinin anlaşılmasının sanat formlarına ( edebiyat, müzik, görsel sanatlar, dans, drama) bakarak gerçekleştiğini göz önünde bulundurursak, aslında, sanat eğitiminin ne denli önemli olduğunu anlayabiliriz.
Sanat hayata hayal gücü katar, ve hayal gücüne hayat katar. Sonuç olarak, çocukların sosyal, duygusal, entelektüel ve kişisel gelişimleri için sanat aktivitelerine dahil edilmesi olmazsa olmazdır. Sanat aktiviteleri çocukların gözlemsel becerilerini de geliştirir. Örneğin, bir evin eskizini çizmek için gerekli olan becerilerle, güneş sistemini anlamak, veya bir sınıf arkadaşının gösterdiği davranışları neden o şekilde gösterdiğini çözmekle aynıdır.
Gözlemsel Beceriler
Çocuklar için sanat eğitiminin önemi çocukların insan doğasını daha iyi anlamalarını sağladığı için önemlidir. Çocuğun duyarlılığını geliştirir ve kendini başkasının yerine koyarak, empati yaparak düşünceli bir birey olmasına yardımcı olur. Başkalarının duygularına ve düşüncelerine saygı duymayı öğrenir. Sosyal becerileri gelişir.
Sosyal Beceriler
Tiyatro faaliyetleri gibi sanat formları bir çocuğun genel kişilik yapısını geliştirir. Bir çocuğun kendine güveninin oluşturulmasına ve kendisini disipline etmesine yardım eder. Çocuk resim sanatıyla daha fazla ilgilenmeye başladıkça daha yaratıcı ve inovatif düşünmeye başlar. Ayrıca kendini motive etmeyi ve başkalarıyla işbirliği yapmayı öğrenir. Kişilik gelişimine olumlu katkılar sunar
Kişilik Gelişimi
Resim sanatı, çocukların zekasını geliştiriyor. Araştırmalar gösteriyor ki sanat, çocukların beyin aktivitesine gelişme göstermesine katkı sağlıyor. Resim derslerinde çeşitli sanat eserleri detaylarıyla tartışılır. Bu yolla çocuklar kendilerini iyi bir şekilde ifade etmeyi öğreniyorlar. Böylece resim dersleri, öğrencilerin olayları tüm yönleriyle ele almasını sağlayarak sorunları çözme yeteneklerini geliştiriyor. Eleştiriler düşünme ve iletişim becerileri oldukça güçlenir
Eleştirel Düşünme ve İletişim Becerileri
Resim dersinde yorumlama konusu işlendikçe, öğrencilerden belli sanat eserlerine bakmalarını ve onu yorumlayarak anladıkları düşünceyi çizmeleri isteniyor. Bu onların akılda canlandırma becerilerini geliştiriyor. Ayrıca bu tekniği başka konularda, hayatın farklı noktalarında kullanabiliyorlar. Yorumlama becerileri artar.
Yorumlama Becerileri
Resim eğitim programları süresince öğrencilere değişik çizim malzemeleri verilir ve çocuklardan ne çizmek isterlerse onu çizmeleri istenir. Bunun gibi serbest düşünce akışının gerçekleştiği aktiviteler çocuklarda yaratıcılığın ve hayalgücünün geliştirilmesinde fayda sağlıyor ve ayrıca karar verme/bir problemi çözme becerisini de geliştiriyor.
Yaratıcılık
Sevgili sanat severler Çocuk ve sanat başlıklı makalemiz, sanatın çocuklar üzerindeki olumlu etkilerini gözler önüne seriyor. Keyifli okumalar dileriz Sanat aktiviteleri ile uğraşan çocukların yabancı dillerden coğrafyaya, matematikten fene geniş bir alanda daha başarılı olduğu gözlemlenmiştir.
Araştırmalara göre müzik, resim, drama, heykel, çizim vb. yaratıcı ifade biçimlerinden herhangi birinde çalışmalar yapan öğrencilerin, uygulanan testler ve sınavlarda daha yüksek puanlar elde ettiğini ortaya koymuştur. Diğer bazı bulgulara göre sanat eğitimi alan ve sanatla ilgili faaliyetlerde bulunan öğrencilerin okul hayatından kopma oranlarının daha düşük olduğu tespit edilmiştir.
Çocuklar için sanatın önemi: Meraklı Bir Ruha Sahip Olmak
Resim dersleri çocuklarda merakı ortaya çıkarır. Meraklı bir ruha sahip Çocuklar, resim dersleriyle birlikte bazı şeyleri sorgulamaya öğrenir. Çizilen bir eskizden sonra, çocuk ulaştığı sonucu beğenmezse, onu siler ve tekrar çizer. Dolayısıyla “deneme yanılma” yöntemini resim dersleri aracılığı ile öğrenir ve bu tekniği hayatın farklı alanlarında kullanır.
Tüm insanlık tarihinin anlaşılmasının sanat formlarına ( edebiyat, müzik, görsel sanatlar, dans, drama) bakarak gerçekleştiğini göz önünde bulundurursak, aslında, sanat eğitiminin ne denli önemli olduğunu anlayabiliriz. Sanat hayata hayal gücü katar, ve hayal gücüne hayat katar. Sonuç olarak, çocukların sosyal, duygusal, entelektüel ve kişisel gelişimleri için sanat aktivitelerine dahil edilmesi olmazsa olmazdır.